De dagen voor kerst in Ho Chi Minh stad

Na het koude DaLat hebben we een paar heerlijk tropische dagen genoten in strandoord Mui Ne, een uitgerstrekte kuststrook met veel beach resorts, hotels, restaurants en o ja: strand en palmbomen. Om even te genieten van de zeewind, wat golven te pakken met een surfboard en wat kleur op het lijf te kweken. Maar ook om ons voor te bereiden op de gekte van Ho Chi Minh stad, zoals ons was voorspeld. Nou is ons die (verkeers)drukte enorm meegevallen: de verkeersregels van Hanoi werken ook hier prima op de massa’s brommers, auto’s en bussen. Een andere gekte valt ons meer op.

Hoewel de meeste Vietnamezen uitbundig Tet vieren, het begin van het Vietnamese nieuwe kalenderjaar dat op 22-23 januari valt, is het vieren van kerstmis hier in Ho Chi Minh stad namelijk geen curiositeit. Een groot deel van de bevolking in het zuiden van Vietnam is namelijk, dankzij de Fransen, Katholiek, en kerken zijn hier een veelvuldig te zien bouwwerk. In een Aziatische stad zoals HCMC, waar neonlicht en uithangbord veelgebruikte wapens zijn, uit dat katholicisme  en/of de commercie zich met de Kerst Рhebben we gemerkt Рin een explosieve mix van uitbundig versierde kerststallen, neonverlichte panden met kersttaferelen, kerstbomen die met hun ballen pijn doen aan je ogen en schattig in kerstkleding (=kerstmanpakjes) gestoken kindertjes. Vanuit de overheid wordt er de laatste dagen koortsachtig gewerkt aan met veel lampjes en bloemen versierde straten. En vol verwondering hebben we deze week gekeken naar de kunstig en met veel liefde in elkaar geknutselde kerststallen, maar ook hebben we hartelijk gelachen om de uitbundig met lampjes en kerstbomen versierde kerkgebouwen, en de gruwelijk kitscherige kerstversieringen Рop shoppingmalls, bankgebouwen en winkeltjes in Saigon, zoals het oude centrum van Ho Chi Minh City nog steeds wordt genoemd. Bij deze voor jullie in plaats van een (lang) verhaal een mooie indruk daarvan. En later meer bericht vanuit de Mekong delta.

 

7 Responses

 1. Wim en Geeske says:

  Hoi Jonathan en Marieke, het duurde bij ons even voordat de kerststemming er was, maar nu zitten we er helemaal in. Gelukkig is het bij jullie wel lekker warm. Kus pap en mam.

 2. Nadja says:

  Haha, t’is net Carnaval Festival! Mooie foto’s.. Hier is het inderdaad minder warm, ik heb vannochtend de auto’s de bocht uit zien vliegen door de gladheid en ik heb staan krabben als een malle… Geniet ervan daar en tot snel!!! Dikke zoen.

 3. Rachel says:

  Leuk al die kerstfoto’s. Wel vreemd in je zomerjurk naast de kerstboom.
  Fijne dagen en genieten van het mooie weer.
  Groetjes Jan en Rachel

 4. Lisette says:

  Hihi, o nee: hoho Merry Christmas!! ;-) Haha, echt grappig, zulke kerstversiering ben ik hier nog niet tegengekomen…!
  Heel bijzonder! Liefs, Lisette

 5. Elisa says:

  Wauw wat maken jullie toch weer allemaal mee. Kerstman, kerstbomen en sneeuw met je teva slippers. Haha heerlijk. Geniet ervan. Fijne nieuwjaarswisseling. Liefs Elisa & de boys

Leave a Reply

*